Skriv i sommar!
Vill du komma i gång med eller utveckla ditt skrivande? Kanske den här sommaren? Det behöver inte betyda att du ska skriva en roman på din ledighet utan det kan vara korta texter, som du sedan kan skicka in till Värmland skriver. För att komma i gång!
Tips för att komma i gång:
– Hitta din tid (när på dygnet passar det dig bäst att skriva?)
– Hitta din plats (hemma i solstolen eller på ett kafé i stan? testa gärna olika)
– Flödesskriv (skriv på under en kort stund, låt pennan flöda, släpp press och krav)
– Skriv utifrån en bild (bilden nedan till exempel)
– Läs något annat (för att få distans till ditt eget och för att få inspiration)
Lycka till och ha en härlig skrivsommar!
Läs mer om tävlingen under rubriken skrivtävling!
Aldrig har vi haft så mycket att berätta
Det har varit en speciellt vår då många av oss har jobbat hemifrån eller varit helt isolerade på grund av covid-19. Förhoppningsvis har möjligheten att gå ut i naturen funnits, för i naturen kan vi finna lugn och ro och inspiration till mycket. Kanske har man kunnat ta en promenad genom stan på morgonen eller kvällen när det inte har varit så mycket folk. Men det har inte varit möjligt att ingå i några större sociala sammanhang. Det verkar som att att detta kommer att fortsätta ett tag till, enligt rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten. Vi ska hålla oss hemma i så stor utsträckning som möjligt och helst inte resa längre än två timmar bort från vårt hem. En del upplever detta som mer frustrerande än andra. Kanske kan skrivandet vara till hjälp då. Att skriva om den här tiden eller att skriva om något helt annat. Skriva för att fördriva tiden, skriva för att må bra, skriva för att berätta. Det känns extra passande att välkomna Värmland skriver 2020 just nu, med tanke på det digitala formatet. Liksom ifjol efterfrågar vi kortare texter som kommer att publiceras på webben. Fem vinnare kommer att utses och presenteras på Värmlands bokfestival (som vi hoppas blir av i fysisk form, annars digital den också).
Plocka fram era pennor eller datorn, sitt inne eller gå ut någonstans där det inte är för mycket folk, och börja skriv!
Tema: Någon koppling till Värmland
Antal tecken: 1000-3000 (inkl blanksteg)
Max ett bidrag per person.
Deadline: 31 oktober
Läs mer om tävlingen under rubriken ”Skrivtävling”.
Lycka till!
Ett nytt skrivår (2020)
Det är nytt år, kanske hade du som nyårslöfte att komma i gång med ditt skrivande? Eller så hade du inget löfte men vill ändå börja skriva. Intresset för att skriva sprider sig och allt fler vågar satsa på det. Nya Instagramkonton och Facebookgruppen dyker upp, nya förlag startas och kurser anordnas på de flesta håll. Egenutgivningen och hybridförlagen har gjort det enklare för många, men man kan ju också skriva enbart för sig själv. Det är hur som helst väldigt kul att se hur skrivfebern stiger – det är en positiv feber! Men frågan är om man får stanna hemma om man drabbas av den?
Det kan vara skönt med nya avstamp – en ny dag, en ny vecka eller nytt år. Även om man inte har avlagt något löfte så kan man börja om, ta nya tag. Börja i det enkla, som med vilken träning som helst, det är ingen idé att tro att man ska kunna springa en mil första gången. Börja med en kilometer, börja med en kvart om dagen. Bättre det än ingenting alls. Att hitta tiden kan vara en utmaning, men någonstans finns den. Välj sedan en plats som du tycker om, där du kan få inspiration till att sitta och skriva. Kanske kan du få hjälp av en övning ur en skrivbok? Eller genom att läsa vilken bok som helst.
Värmland skriver kommer att anordnas i år igen, med kortare texter för webben. Mer information kommer om det längre fram så håll utkik. Lycka till med ditt skrivande så länge!
Skrivluckor
Gör din egen adventskalender i år, en med skrivluckor! Ge dig själv en lucka för att skriva varje dag fram till julafton. Om du skriver minst en rad varje dag kommer du att ha tjugofyra rader när du är klar. Det är en text. Passande nog en kort text. Nästa år kommer Värmland skriver anordna en skrivtävling igen, med samma form som i år – alltså korta texter för det digitala formatet. Det är såklart okej att skriva längre texter också, men då kanske inte hela kan skickas in till vår tävling. Temat kommer förmodligen vara Värmland som vanligt, det har visat sig vara lyckat. Och om du behöver inspiration finns tidigare novellantologier att köpa lite här och var. Årets texter hittar du här på webben.
Till er alla från Värmland skriver, en skrivkalender – varsågoda att öppna den första luckan i dag!
Spöken eller sorg
I går var det Halloween. I dag Allhelgonadagen. Från att vi klär ut oss till spöken och monster går vi till kyrkogården och tänder ljus, hedrar våra döda. En del tycker att det är för mycket fokus på maskerad och shopping i anslutning till dessa dagar, en del tycker att det är kul och skönt att slippa tänka på sorg och saknad. Det kan dock vara bra att stanna upp och tänka efter, reflektera och minnas emellanåt. Vi rusar så lätt fram, dagarna passerar utan att vi hinner fundera över vad vi gör. Att vi faktiskt lever. Här och nu. Så klyschigt, men sant. Och att tänka på dem som inte lever längre. Kanske är det därför en del klär ut sig till zombie – för att komma närmare döden? Den är inte så farlig som vi tror. Man kan skriva om den på olika sätt, antingen om den djupa sorgen och saknaden eller om ett litet spöke som utför bus. Fundera över vad du vill skriva om, börja där det känns okej. Kanske är du redo för att möta något djupare eller så vill du skriva en lättare skräckhistoria.
Lycka till med ditt skrivande och trevlig Allhelgonahelg!
Skriv som en pristagare
Nu vet vi vilka som fick årets och fjolårets nobelpris i litteratur. Grattis till Olga Tokarczuk och Peter Handke. Kanske blev det dina favoriter? Kanske kan du upptäcka något nytt? Det är svårt att förutse vem som får nästa års pris. Det kan vara en slump. Om det är dags för en man eller en kvinna, en europé, amerikan eller asiat. Så frågan är om man kan lära sig skriva som en pristagare? Läsa och inspireras av tidigare vinnare kan man, men de har ju redan vunnit. Det gäller kanske framför allt att hitta sin egen stil. Kanske är det just din stil som blir vinnare nästa gång? Det viktigaste är att skriva på, om du över huvud taget vill ha chans att vinna ett pris någon gång. Hur rättvist det är med priser i litteratur kan också diskuteras, men det stimulerar förhoppningsvis till fortsatt skrivande.
Läsa och skriva
Att läsa och skriva hör ihop. Läs andras texter och inspireras av dem. Har du någon favoritförfattare? Flera författare? Hur skriver de? Varför gillar du just deras texter? Det är okej att härma men inte att plagiera. Framför allt inspireras av olika stilar. Om du någon gång får en skrivblockering är ett tips att läsa istället – läsa för att få inspiration till att fortsätta skriva.
Och vad passar bättre än att åka till bokmässan i Göteborg för att få inspiration till att läsa och skriva? Ska du dit? Välkommen till Värmlandsmontern i så fall så kanske vi ses där!
Hälsningar
Louise Alvarsson, som även kommer ut med boken Skriv bara skriv i höst (och är med på bokmässan).
Trevlig skrivsommar
Vi kan få inspiration till vårt skrivande från olika håll, från himlen, från havet, från skogen, från staden. Det kan vara olika från dag till dag. Fundera och känn efter, vad känner du för just i dag? Var kan du hitta inspiration och idéer till ditt skrivande? Det kan även vara från böcker vi läst, från teveserier vi sett, det kan vara från politiken eller dramatiken. Sedan är det bara att börja att skriva. Jag hoppas att du kommer få tid till det i sommar och att du skickar in ett bidrag till vår skrivtävling. 1000–3000 tecken, tema: någon koppling till Värmland.
Läs andra bidrag som kommit in till skrivtävlingen under rubriken Inkomna bidrag.
Världsbokdagen
I dag är det världsbokdagen och till hösten kommer en ny bok om skrivande: Skriv, bara skriv!, med övningar och tips som ska inspirera till kreativitet och skrivande. Boken har kommit till tack vare all god respons från Värmland skriver-följare.
Dagen till ära kommer här en övning ur den:
Välj ut en bok och läs inledningen, en sida eller ett stycke. Fortsätt sedan att skriva vidare på en alternativ fortsättning.
Du kan även göra tvärtom och läsa slutet i en bok. Vad hände innan?
I denna övning får man både läsa och skriva samtidigt. Och det är helt okej att inspireras av andras verk och texter (så länge man inte plagierar).
Ha en riktigt bra världsbokdag!
Läs och skriv i jul
Det är bar några dagar kvar till jul. Julen som ser så olika ut för oss alla. En del firar med hela stora släkten, en del på egen hand, några stannar hemma medan andra åker bort. Oavsett vad man gör eller var man är så kan man läsa och skriva. Om man är ensam kan det vara skönt att ha en bok som sällskap, att få försvinna in i en annan värld. Eller så börjar man skriva på sin egen resa? Tillhör man dem som har mycket människor runt omkring sig hela helgen kan det vara skönt att veta att man kan smita undan någon stund eller ge sig någon mellandag till att läsa och skriva. Låt dig inspireras av allt som julen har att erbjuda, på gott och ont. Har du inte sett Fanny och Alexander så kan det vara ett tips. Även andra Bergman-filmer och andra filmer. Inspireras av det som händer i teven och i verkligheten. Byt ut några namn, lägg till och ta bort någon händelse. Var fri att hitta på och skriv.
Läs noveller från Värmland, en varje dag, det hinner du med även om det är mycket annat som ska ordnas och fixas och göras. Varva en novell med eget skrivande. Vill du komma i gång och skriva så kan julen vara det rätta tillfället. Ge dig själv skrivtid i julklapp. Eller lästid. Både skriv- och lästid. God jul i alla fall – till er alla! Och ett gott nytt år!
Från bokfestivalen (2018)
I lördags var det bokfestival i Värmland och Värmland skriver hade såklart en punkt. Vinnarna i novelltävlingen presenterades återigen, efter att även ha varit med i Värmlandsmontern på bokmässan i Göteborg. Anna Hedelius, Lovisa Lagneryd och Lennart Lundstedt. Kul att vår novelltävling har nått utanför länet med tanke på att två av vinnarna inte kommer från Värmland. Anna Hedelius kom åkandes från Stockholm och Lennart Lundstedt från Göteborg. Lovisa Lagneryd bor dock i Värmland och alla noveller har någon koppling till just Värmland.
Alla programpunkter från den stora scenen på bokfestivalen går att se i efterhand eftersom de spelades in. Cirka 1, 15 in i sändningen kan man se vårt framträdande, via denna länk: https://youtu.be/Azj3X_QIAiE
Skriv en stund varje dag
Om du vill utveckla ditt skrivande är det som med allt annat viktigt att träna. En liten stund varje dag är bättre än ingenting. När kan du hitta din tid? På morgonen, på kvällen, på lunchen? Det är lätt att säga att man inte har tid, men då gäller det att ta sig tid. Vill man något riktig mycket så går det. Skjut inte upp tanken om att sätta dig ner – gör det! Sätt dig ner en stund med papper och penna. Skriv om det som kommer till dig, om att du faktiskt sitter ner och skriver. Försök att hålla fast vid den tiden, om det så är innan frukost eller efter kvällsmat. Vissa dagar blir det flera rader, vissa dagar bara några få. Det är okej, det är ingen annan som behöver läsa det du skriver. Det är för dig själv du gör det, som med annan träning. Lycka till!
/Louise
Skrivtips från vinnarna i årets novelltävling (2018)
Lovisa Lagneryd
- Skriv om något ämne som berör dig. Skriv om det som känns viktigt, som väller fram ur en djupare källa. Skriv när du känner att du måste berätta.
- Skriv om vardagligheter. Skriv ofta. Skriv olika slags texter. Skriv för hand, smattra tangenter! Skriv ner drömmar och inköpslistor.
- Träffa andra och ha skrivstunder ihop, läs era texter högt och bolla idéer med varandra.
- Säg till din inre kritiker att hålla tyst. Börja inte argumentera med den där kritiska rösten när den dyker upp med budskap om att du inte är bra nog. Säg bara: ”Tyst! Jag lyssnar inte på dig.” Den inre kritikern kan vara användbar som en slags inre ordningshållare när den ser till att du betalar räkningar i tid och att du ser dig för när du går över gatan. Men ungefär där slutar dess uppgifter. Den ska inte lägga sig i din skrivprocess och hindra dig från att utforska ditt skrivande. Låt dig själv vara fri.
Anna Hedelius
Spring, cykla, ja avbryt ibland skrivandet för att rent bokstavligen ge din fantasi luft under vingarna. Ja, för mig föds i alla fall idéerna i rörelse. Det här tipset skrev jag till exempel på en cykeltur mellan bostaden på Södermalm och en intervju på Östermalm i Stockholm. Eller skrev och skrev – jag talade in meningarna i mobilen medan jag trampade på längs Skeppsbron. I min telefon finns mängder av röstanteckningar där jag med andfådd stämma pratar in en, som jag tycker, genial tanke jag just har fått, en tanke jag bara inte får glömma. Många medtrafikanter har tittat undrande när jag drar upp mobilen och viskar in någon obegriplig formulering till mitt pågående skrivprojekt.
Givetvis ersätter inte de här flygande fantasierna timmarna framför datorn, men det som känns omöjligt när jag sitter vid skrivbordet lossnar bara jag sätter på mig springdojorna. Ja, de mest märkvärdiga intriger har fötts i löparspåret.
Lennart Lundstedt
En novell kan börja hur som helst. Och sluta hur som helst. Och handla om vad som helst. Friheten är total.
Ibland har författaren hela novellen i huvudet. En slagkraftig titel, en intressant handling, en fyndig upplösning. Men det är också fullt möjligt att skriva intuitivt – man kastar sig rakt ut i äventyret och låter handlingen växa fram efter hand. Ett sätt att överraska inte bara den framtida läsaren utan även sig själv.
Det är förstås förträffligt om man kan få in en riktigt maffig slutpoäng, något som ställer allt på ända och får läsaren att dra efter andan, men den allra första meningen är också viktig; det är här berättelsen tar fart, och en bra start kan innebära en rejäl nedförsbacke i skrivandet – det är som om man ger sig iväg i ett skidlopp med välvallade skidor, man glider bara iväg, långt in i novellen.
Låt människorna som befolkar novellen ha kvar sina utvecklingsmöjligheter, sin kraft att överraska, så länge som möjligt. Läsaren ska inte kunna veta vilken riktning handlingen ska ta, inte kunna gissa sig till nästa replik – läsaren ska treva i mörkret och inte kunna se handen framför sig.
Anteckna – i anteckningsboken, i mobilen, på lösa papperslappar!
Skriv upp dina idéer, notera detaljer i olika sammanhang – allt kan komma till användning!
Njut av själva skrivandet, av att det är just du som har makten i din hand. Tack vare din fantasi kan gestalterna i novellen göra och säga vad som helst, allt är möjligt – och det är du som bestämmer.
Att läsa och skriva hör ihop
Att läsa och skriva hör ihop. Genom att läsa utvecklar man sitt skrivande och genom att skriva utvecklar man sitt läsande. I helgen är det bokmässa i Göteborg och där kan man få massor av inspiration om både läsande och skrivande.